Geschiedenis mobiele telefoon

Geschiedenis mobiele telefoon

De eerste mobiele telefoon

De eerste zin met een gsm zijn uitgesproken door de uitvinder Martin Cooper, werkzaam bij Motorola. Hij is, samen met zijn team, verantwoordelijk voor de doorbraak in de telefonie. Hij sprak deze woorden uit tegen zijn concurrent Joel Engel, werkzaam bij AT&T, die eveneens bezig was met de ontwikkeling van de eerste mobiele telefoon. Het gesprek vond plaats op 3 april 1973, de datum die bekend staat als het begin van de mobiele telefonie. Het duurde echter nog ruim 10 jaar voordat deze uitvinding beschikbaar was voor de gewone consument.

Een mobiele telefoon uit 1922

Het idee voor mobiele telefonie bestaat al veel langer. In 2011 is er een film ontdekt uit 1922 waarop twee dames gebruik maken van een mobiele telefoon. Je ziet een antenne gekoppeld aan een paraplu. Om te kunnen bellen moest de paraplu geheel worden uitgeklapt. Een nogal onpraktische manier van telefoneren. Het filmpje bewijst echter niet of het systeem ook heeft gewerkt en welke techniek is gebruikt. Er is geen documentatie bekend maar laat wel de interesse zien voor een draadloos telefoonnetwerk.

De uitvinder van de mobiele telefoon

Martin Cooper werkte sinds 1970 als hoofd bij de afdeling autotelefonie van Motorola. In deze functie start hij het onderzoek naar de mogelijkheden van mobiele en draadloze telefonie. Cooper was een visionair en voorzag het gebruik van GSM niet alleen voor gebruik in de auto of in huis, maar ook voor algemeen gebruik op straat. Na enkele jaren onderzoek ontwikkelde hij in 1973 het eerste werkende prototype. Het toestel was door zijn gewicht en omvang zeker niet praktisch in gebruik, maar is wel de basis voor alle mobiele telefoons van de toekomst.

De eerste mobiele telefoon

Het eerste toestel had een gewicht van ruim 1.1 kilo en de omvang van een flinke baksteen. Nog niet echt praktisch voor dagelijks gebruik. Het duurde onder andere hierdoor tot 1983 voordat de eerste consumententelefoon beschikbaar was. Met de antenne meegerekend had de telefoon een lengte van 30,5 cm. De stand-by-tijd was een uur en de accu had een capaciteit van slechts een paar minuten.

Deze mobiele telefoon, de Motorola MicroTAC was met een prijs rond de 4.00 dollar niet voor iedereen bereikbaar en alleen nog verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Omgerekend is dat ruim 6.500 euro voor 1 toestel. Voor hetzelfde bedrag kocht je in die tijd een praktische consumentenauto. Het was Motorola gelukt om in de 10 jaar het gewicht naar beneden te brengen van 1.1 kilo tot 340 gram. Vooral de verkleinde accu was hier verantwoordelijk voor. Revolutionair was de lengte van het toestel. Slechts 23 centimeter lang en voorzien van een klepje waarachter de toetsen verscholen zijn.

De concurrentie staat niet stil

Behalve Motorola was ook het bedrijf AT&T druk bezig met het ontwikkelen van de eerste mobiele telefoon. Uitvinder Cooper is blij dat er concurrentie is ontstaan op de mobiele markt. Het is uiteindelijk beter voor de consument die door meer keuzemogelijkheden een beter product kan kopen.

De allereerste smartphone

De allereerste smartphone, de IBM Simon, kwam in 1993 op de Amerikaanse markt voor een bedrag van 899 dollar. Deze smartphone heeft weinig weg van de huidige generatie maar was wel voorzien van revolutionaire toepassingen als een adressenboek, agenda, rekenmachine, klok en kladblok. Het was mogelijk om een e-mail te versturen of te ontvangen en een game te spelen. In de film ‘The Net’ uit 1995, met actrice Sandra Bullock in de hoofdrol, is de telefoon regelmatig te zien.

De Nokia jaren

Hoewel tegenwoordig slechts een kleine speler in de wereld van de gsm, was het Finse bedrijf Nokia rond de eeuwwisseling het best verkochte merk onder de bezitters van een mobiele telefoon. De Nokia 3210 was vanaf 1998 zeer populair door zijn bijna onverwoestbare ontwerp, de ingebouwde antenne, verwisselbare front en T9 tekstvoorspellingen bij het opstellen van SMS-berichten. De opvolger, de Nokia 3210 overtrof zijn voorganger met een verkoopcijfer boven de 126 miljoen stuks.

Mobiele camera’s

De Sharp J-SH04 was de eerste telefoon voorzien van een camera. In het jaar 2000 is het model voor her eerst in Japan te koop. Het toestel was voorzien van een 0,1 megapixelcamera, goed voor kleurenfoto’s met een resolutie van 110.000 pixels. De Sharp J-SH04 was ook het eerste toestel met een kleurendisplay met maximaal 256 kleuren. De allereerste verzonden foto, naar 2.000 contactpersonen is een afbeelding van de baby van Philippe Kahn, de ontwerper van deze camera.

Snel internet via de gsm

De Nokia 6650 uit 2002 staat bekend als een van de eerste toestellen om snel van het internet gebruik te kunnen maken. Voorzien van een VGA camera was het toestel in staat om video’s op te nemen en op te slaan. Het was nog niet mogelijk om de video te uploaden. Deze camera was nog niet geschikt voor het 3G netwerk dat in 2001 in Japan is ontwikkeld. Het snellere 4G zorgde vanaf 2010 voor de definitieve doorbraak van de smartphone.

De Apple iPhone

Met de Apple iPhone 2G begon de opmars van Apple in de wereld van de mobiele telefonie. Het eigen besturingssysteem iOS was revolutionair gebruiksvriendelijker als de concurrerende merken. Via de App store was het mogelijk om applicaties naar keuze aan het toestel toe te voegen. Het toestel is het beginpunt voor de honderdduizenden apps waaruit we momenteel keuze hebben.

Het Android besturingssysteem.

Android is de meest gebruikte besturingssysteem voor consumenten smartphones. Android is ontwikkeld door Google en vanaf 2010 toegepast op de Nexus One. Tegenwoordig draait ongeveer 85% van alle mobiele telefoons via het Android besturingssysteem.

Geschiedenis mobiele telefoon

De geschiedenis van de GSM laat ons zien hoe snel de ontwikkeling is gegaan. De mobiele telefoon is pas 25 jaar beschikbaar voor de consument waarbij de capaciteit en mogelijkheden groter zijn als de personal computers van 25 jaar geleden. Om wegwijs te worden uit alle merken en modellen is mobielvergelijker een prima startpunt.
Geschiedenis mobiele telefoon
Geschiedenis mobiele telefoon